Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΛΜΩΠΙΑ 

Ένα σύνολο πανέμορφων χωριών, τα χωριά της Αλμωπίας, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη που αναζητά δυνατά στιγμές συναναστροφής, γαλήνης και μαγείας σε συνδυασμό με τις αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνουμε για σας.

Οι χαράδρες, τα φαράγγια και τα  βουνά της βόρειας οροσειράς του ΒΟΡΑ, μαζί με τα κρυστάλλινα νερά του Μογλενίτσα, συνθέτουν μαγευτικά τοπία που συμπληρώνονται από τα εντυπωσιακά Λουτρά Πόζαρ, τα Μοναστήρια και τα Ιστορικά Μνημεία.

Η σπάνια πανίδα και χλωρίδα με μοναδικά είδη εντάσσει την περιοχή στην προστατευόμενη περιοχή του Natura 2000 .

ΤΟ ΒΟΥΝΟ 

ΟΡΟΣ ''ΒΟΡΑΣ'' Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 

Στο κυριολεκτικά μαγευτικό βουνό του Καϊμακτσαλάν ολόκληρες γενιές ανθρώπων απολαμβάνουν τη φύση και την ηρεμία, που τους προσφέρει όσα χρόνια και αν περάσουν.

Το δάσος του Καϊμάκτσαλάν αποτελεί σημαντικό βιότοπο και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ένα σπάνιο χαρακτηριστικό του Bόρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων ακόμα και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, όπως στις πηγές Σκοπιάς - Kρέμασης, που βρίσκονται στα 2.400 μέτρα.

Έχει αναγνωριστεί μάλιστα, ως προστατευόμενη περιοχή στο πλαίσιο του Natura 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Corine.
Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής ποικίλλει και μπορεί να χαρακτηρισθεί πλούσια σε είδη, κάποια από τα οποία είναι σπάνια.

Στο όρος Βόρας έχουν εντοπισθεί περίπου 143 είδη σπάνιας χλωρίδας και 137 είδη σημαντικών πτηνών, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει το βουνό στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας. 
Βελανιδιές, καστανιές, οξιές, έλατα, πεύκα, κοιλάδες, χαράδρες και βοσκότοποι, απαρτίζουν το σύνολο του Καϊμακτσαλάν. Στο όρος Βόρας θα συναντήσετε σημαντικά είδη χλωρίδας με σπάνιες ποικιλίες φυτών και θα θαυμάσετε από κοντά δάσοι από οξιά, πεύκα και βελανιδιά ενώ πολύ σημαντική είναι και η πανίδα ολόκληρου του βουνού.

Στο Καϊμακτσαλάν ζει η χερσαία χελώνα και αρκετά είδη πουλιών, από τα τουλάχιστον 137 που έχουν παρατηρηθεί, όπως ο βασιλαετός, o γυπαετός και ο χιονόστρουθος, ένα είδος σπουργιτιού.

Αν και κοινωνικό πουλί, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό με τον άνθρωπο και φεύγει μακριά του μόλις νοιώσει την παραμικρή κίνηση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η περιοχή για τα αρπακτικά, όπου φωλιάζουν 13 από 23 είδη που έχουν παρατηρηθεί, αλλά και για τους δρυοκολάπτες που αντιπροσωπεύονται στο Καϊμακτσαλάν με 9 είδη.

Ιστορικά, το βουνό αυτό, το στοίχειωσαν τα λείψανα τον εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών που έπεσαν κατά την διάρκεια του Α΄ΠΠ στις πλαγιές και στις κορυφές του, είναι ένα απέραντο μουσείο με εμφανή τα σημάδια των σκληρών μαχών. 

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 

Μογλενίτσας (Αλμωπαίος)

Ένας μεγάλος και ήρεμος ποταμός στα βόρεια της Μακεδονίας που στο πέρασμα του δημιουργεί κοιλάδες, φαράγγια και πυκνά δάση, περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους. Ο Μογλενίτσας βρίσκεται στα κεντρικά του νομού Πέλλας και διασχίζει την πεδιάδα της Αλμωπίας, το μεγάλο λεκανοπέδιο που δημιουργούν οι ορεινοί όγκοι της Πέλλας. Το ποτάμι δημιουργείται από δεκάδες ρέματα, χειμάρρους και μικρά ποτάμια που πηγάζουν από τα βουνά Καϊμάκτσαλαν, Πίνοβο, Τζένα και Πάικο. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι ο Τοπλίτσας, ο Μπέλλα-Βόδας, ο Γκολέμας, ο Ξηροπόταμος, ο Λυκόστομος, το Πορόι, ο Αραπίτσας, το Θερμό, της Γριάς, το Μυρόρεμα, ο Ασπροπόταμος, του Σωσίτσα, η Παραμαγούλα, τα Καραβίδια, του Μελισσότοπου, κ.ά. Τα περισσότερα ρέματα συμβάλλουν πριν από το χωριό Άλωρος, όπου και δημιουργούν το κυρίως ποτάμι. Από εκεί ο Μογλενίτσας εισέρχεται στο μικρό φαράγγι που ονομάζεται «Στενά Αψάλου», και στη συνέχεια κατευθύνεται προς τα νότια. Πολλοί χωματόδρομοι ξεκινάνε από τα γύρω χωριά και φτάνουν σε πανέμορφα σημεία του ποταμού. Από αυτά ξεχωρίζουν τα ερείπια της μεγάλης αρχαίας γέφυρας που αναφέρεται ως «γεφύρι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» κοντά στο Άλωρο και το υπέροχο παρόχθιο μονοπάτι που από την Καλή φτάνει μέχρι την Κρανιά.

Ένα ποτάμι που καλύπτει τους 3 βαθμούς δυσκολίας του Rafting και βατός για ποταμοπορεία 

ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΒΟΡΑΣ (ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ) ο γίγαντας του ΒΟΡΡΑ

Copyright © All rights reserved. 

Voras Mountain Actions | 2019 | Καλώς ήρθατε στο Ορος ''ΒΟΡΑΣ''
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε